Cigány Kenyér

A borsodi cigány szavazatok tétje

2020. szeptember 23. 22:57 - CiganyKenyer

Érdemes lenne tehát a magukat értelmesnek gondoló progresszív cigányoknak - akik most arra buzdítják a borsodi cigányokat, hogy bárkire szavazzanak, csak Bíróra ne - elgondolkodniuk, hogy milyen következményekkel jár az ő infantilis és sértődött kampányuk. 

 

29320313_d479b7317bf5ab5e751a0557c95f5728_wm.jpg

A Borsod hatos számú választókörzetében közelgő választás miatt az elmúlt napokban érezhetően felpörgött a kampánygépezet úgy a kormánypárti, mint az ellenzéki oldalon.

A kormánypárti média minden etikát és erkölcsöt hátrahagyva lobbizik azért, hogy az ellenzék közös jelöltjét, a Jobbikos Bíró Lászlót minden tekintetben lejárassa, vagy legalábbis rossz színben tüntesse fel. Tény, hogy ehhez Bíró László maga adott nekik megfelelő alapanyagot a nemrégiben történt judapestezésével és sztojkázásával. 

A Fidesz médiabirodalom összes kis és nagy ágyúsa célkeresztjében Bíró van most, és ez október 11-ig biztosan így is marad. A Fidesznek a kétharmad múlik ezen a választáson, így semmi sem drága nekik azért, hogy a jelenlegi pozíciójukat megtarthassák. Természetesen Farkas Félixet, a roma nemzetiségi szószólót is bevetették, aki szerint ma Magyarországon a cigányok kilencven százaléka már dolgozik, aki szerint nincsen se diszkrimináció, se rasszizmus, mert ha valaha volt is, azt a Fidesz-KDNP kormány az elmúlt tíz év alatt már megszüntette. Hogy ő egy másik dimenzióban él-e, vagy csak jó a fizetése, azt most inkább nem firtatnám, de akár még az is előfordulhat, hogy mindkettő. 

Még az Európai Parlamenti képviselő Hídvéghi Balázs is Bíró ellen kampányol Brüsszelből, akinek ezek szerint nem akad fontosabb tennivalója. Felmerül a kérdés, hogy akkor mit keres ott. De megszólal az ügyben kicsi és nagy egyaránt, a Fidesz-család karöltve dúdolja a lejáratókampányának dallamait, és arról énekel, hogy a Jobbik balliberális párttá vált, aki a szemkilövető Gyurcsánnyal kötött frigyet, és hogy a közös ellenzék beállt a neonáci Bíró László mögé. 

Nem tudom eldönteni, hogy ennyire arrogánsak, vagy szimplán annyira naívak, hogy nem jut eszükbe az az opció, hogy bármelyik ellenzéki párt összeáll bárkivel is, ha ez kell ahhoz, hogy boruljon az ő kétharmaduk. 

Érdekes módon a Fideszt nem zavarta ennyire a rasszizmus sem akkor, amikor a képviselőjük Pócs János kazánba zárta és begyújtott a cigány alkalmazottja alá, sem pedig akkor, amikor Orbán Viktor lemigránsozta a hazai cigányokat. Ezek sajnos nem érték el a Fidesz birodalom ingerküszöbét és most is úgy próbálnak tenni, mint ha mindenki más rasszista lenne, csak ők nem. 

De nézzünk egy kicsit a dolgok mögé. 

A Pesti Srácok 2020. április és júniusa között 100 millió forint állami támogatást kapott, a riporterei mégis tagadják, hogy a Fidesz megrendelésére dolgoznának. Előszeretettel készítenek riportot Bíró László állítólagos strómanjairól, de valamiért eszükbe nem jut ugyanolyan lelkesedéssel oknyomozni és feltárni Mészáros Lőrinc, vagy Tiborcz István hirtelen meggazdagodásának körülményeit, még akkor sem, ha a tíz leggazdagabb magyar közül kettő a jelenlegi minszterelnök családi-baráti körébe tartozik és akik annak kormányzása alatt váltak milliárdosokká. 

De az sem érdekli őket, hogy Szíjjártó külügyminiszter úr vajon állami, vagy magánszerepében jachtozott az  Adrián, és az már csak hab a tortán, hogy mindezt tette akkor, amikor a kormányzati direktíva azt harsogta, hogy "több Balaton, kevesebb Adria". 

Nyilván minden szentnek maga felé hajlik a keze, meg mindenki félti a megélhetését, így még valahol érthető is, ha bizonyos médiafelületek bizonyos pártok ügyének előmozdításán, vagy feltárásán és lejáratásán dolgoznak, de meglepődve tapasztaltam, hogy a Pesti Srácok a Facebook csoportjában kampány végéig tartó elnémítást alkalmaz szankcióként, ha a Fidesz holdudvar korrupciós ügyeit firtatják. 

De térjünk vissza a cigányokhoz. Nem is tudom eldönteni, hogy siralmas, vagy inkább nevetséges az, amikor a Jobbik veszekszik a Fidesszel arról, hogy melyikőjük rasszista. Van ennek valami pikantériája, és nem is a politikai skálán elfoglalt helyük miatt, mert amint az mindjárt kiderül, az teljesen lényegtelen. 

Nézzük meg, hogy mi a helyzet a balliberális oldalon, nézzük, ott vajon tényleg szeretnek-e minket, cigányokat. A DK-s László Imre nemrégiben azzal kavart nagy port, hogy elismerte Hitler munkásságát, és azt mondta, idézem: "Adolf Hitler megérdemelte, hogy annak idején a Time magazin 1938-ban az év emberének választotta". Később aztán a DK-s Niedermüller képviselő próbált szépíteni, hogy hát de László Imre nem is úgy gondolta, de lássuk be, ez is pont ugyanolyan kellemetlen, mint Bíró, Orbán, vagy Pócs sztorija. Sőt. Pócs János nem csak beszélt róla, hogy mit gondol a cigányokról, hanem hatalmával visszaélve ezt meg is mutatta. Kazánba zárt egy cigány embert, majd begyujtott alatta, és a Fidesz ezt némán fogadta, ami arra enged következtetni, hogy nem volt ellene kifogásuk. Akkor félve kérdezem, mi a különbség a Fidesz és a Mi Hazánk Mozgalom között azon túl, hogy az egyik hangosan is kimondja azt, amit a másik csak gondol. 

Érdemes lenne tehát a magukat értelmesnek gondoló progresszív cigányoknak - akik most arra buzdítják a borsodi cigányokat, hogy bárkire szavazzanak, csak Bíróra ne - elgondolkodniuk, hogy milyen következményekkel jár az ő infantilis és sértődött kampányuk. 

A borsodi választásoknál a Jobbikos Bíró és a kormánypárti Koncz Zsófia mellett több független jelölt is felbukkant a semmiből, köztük a Szanyi Tibor féle ISZOMM párt támogatottságot élvező Tóth Ádám, és a küllemre jobboldali, de lélekben baloldali cigányok támogatottságát élvező Váradi Gábor. 

Míg Koncz Zsófia csak éppen hazarepült a washingtoni külügyi munkatárs állásából szerencsét próbálni, hogy az apja nyomdokaiba tudna-e lépni, addig Bíró László ismeri a vidéket és őt is ismerik. Nem véletlen hát az sem, hogy ő a legerősebb ellenzéki jelölt. Ha Bíró kerül ki győztesen, az nem azt fogja jelenteni, hogy a Jobbik kormányra kerül, és a Mi Hazánkkal együtt sorfalat állít a cigányokból, hanem azt, hogy megdönti a Fidesz jelenlegi kétharmadát. 

 

ellenzeki-oszzefogas-4-hpgy-1000x600.jpg

Ezt ismerte fel az ellenzék is, és ezért nyeli le a békát az ideológiában a Jobbiktól nagyon távoli Momentum, vagy DK is. Felesleges tehát egyéb jelölteket indítani, mert egyrészt senki nem ismeri őket, így támogatottságuk a győzelemhez biztosan nincs, másrészt elvihetnek olyan fontos szavazatokat, amik bebiztosítanák az ellenzéki győzelmet. 

A pesti cigányok ezt miért nem akarják megérteni? Nekik vajon melyik a fontosabb? Az, hogy az elveik győzedelmeskedjenek és maradjon a kétharmad, vagy az, hogy az ellenzék teljes összefogásban képes legyen végre azt megdönteni? 

 

 

 

Fotó: pestisracok

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganypolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr4116212280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2020.09.27. 08:03:16

Tegnap itt még több komment volt
süti beállítások módosítása