Cigány Kenyér

A borsodi cigányok analfabéták lennének?

2020. augusztus 20. 12:11 - CiganyKenyer

Meglepő, hogy az évtizedek óta a közéletben, illetve politikában aktívan részt vevő, baloldali érzésű cigány vezetők egyáltalán meglepődtek azon, hogy az ellenzék elfogadta a Jobbikos jelöltet közös jelöltként. Nem értem a felháborodottságukat, amikor Mohácsi Viktória volt SZDSZ-es képviselő Európai Parlamentbe kerülése óta, azaz tizenöt éve egyik baloldali párt sem állított prominens cigány politikai jelöltet.

 

20200814135517_bb_l0097.jpg

 

Miután az ellenzék a Jobbikos Bíró Lászlót állította közös ellenzéki jelöltként Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókerületében, a pesti, baloldali cigány vezetők elégedetlenségüknek adnak hangot, hangos kampányba kezdtek, és arra buzdítják a helyi romákat, hogy semmiképp ne szavazzanak a Jobbikos Bíró Lászlóra, inkább maradjanak otthon, vagy ha már szavaznak, tegyék a voksukat a kormánypárti jelöltre.

Sértődötten követelik és kérik számon a politikai baloldaltól, hogy miért fogadták el közös jelöltként egy rasszista és kirekesztő Jobbikos jelöltet, aki nemrégiben jóízűen hasszanozott és sztojkázott.

Bíró László nem a kétdiplomás, vagy a szakmunkás cigányokról beszélt, hanem azokról a sztojkákról, akiket minden jóérzésű cigány ember megvet, és akikkel nem akar egy megítélés alá kerülni. Nem értem, hogy miért nem hallottuk egyik cigány vezetőnk hangját sem a legutóbbi érdi-enyingi cigányok vérengzésénél. Ott miért nem kérték ki maguknak és határolódtak el az eseményektől? Vagy ők esetleg tudtak velük azonosulni?

Valószínűleg úgy gondolták, hogy az nem tartozik rájuk, és nincs hozzá közük. Akkor félve kérdezem, hogy a borsodi választásokhoz miért gondolják úgy, hogy van? Esetleg azért, mert tőlük nem félnek, vagy esetleg azért, mert őket hülyének nézik, és úgy gondolják, ők majd Budapestről jobban tudják, hogy mi jó a borsodi cigányoknak, mint azok maguk.

Ideje lenne beismerni, hogy a legtöbb magyarnak a cigány az cigány így is, meg úgyis, és ha az egyik cigány az ország egyik végében késel, a másikat az ország másik végében majd nem akarják szomszédnak. Ez elég egyszerű. Ezért kellene akkor is kiállni, amikor az érdihez hasonló eset történik, és nem csak akkor, amikor nem akarnak minket szomszédnak.

Számomra meglepő, hogy az évtizedek óta a közéletben, illetve politikában aktívan részt vevő, baloldali érzésű cigány vezetők egyáltalán meglepődtek azon, hogy az ellenzék elfogadta a Jobbikos jelöltet közös jelöltként. Nem értem a felháborodottságukat, amikor Mohácsi Viktória volt SZDSZ-es képviselő Európai Parlamentbe kerülése óta, azaz tizenöt éve egyik baloldali párt sem állított prominens cigány politikai jelöltet. Sem a DK, sem a Momentum, sem pedig az MSZP. Persze akad egy-egy cigány képviselő a köreikben, de olyan, amelyiknek tényleges hatásköre is lenne, nincs. Ha a baloldali politikusokat valóban annyira érdekli a cigányok sorsa, mint amennyire azt hangoztatják, akkor miért nem jutott eszükbe az elmúlt tizenöt évben egyetlen cigány jelöltet sem állítani?  

Tudom, hogy a Fideszes Járóka Lívia a legtöbb cigány szemében már csak a politikai ideológiája miatt is júdásnak számít, de rugaszkodjunk el most a személyes érintettségünktől és nézzük meg, hogy például az Európai Parlamentben a három roma jelöltből kettő az EPP pártcsalád színeiben politizál, köztük a mi egyetlen cigány EP képviselőnk is. Miért nincs egy cigány jelölt sem a szocialistáknál, sem a megújulóknál? Magyar EP képviselőnk ugyan van a DK-nál, a Momentumnál és az MSZP-nél is, mégsincs közöttük egy cigány se. Miért?

 

dobrev-donath-hpgy.jpg

A DK-nál Dobrev Klára, míg a Momentumnál Donáth Anna képviselők vették a hátukra a magyarországi cigányok európai képviseletét, de valamiért egyiküknek sincs még csak cigány munkatársa sem. Tény és való, hogy a Momentum jelenleg jobban fókuszál a melegjogokra, és küzd a szivárvány zászló közintézményi kihelyezésén, de azon túl, hogy elmondják, hogy a „roma élet is számít”, tényleges tevékenységet nem láthatunk tőlük. Bár a Momentum találkozott például a gyöngyöspatai kártérítési ügy képviselőivel, és a DK a Nyílt Társadalom Intézet meghívásának eleget téve részt vett a „Számítanak a Romákra az EU gazdasági felépítése során?” elnevezésű konferencián, - ahol nem mellesleg a három cigány EP képviselő közül senki nem lett meghívva – a hangzatos szónokoláson túl tényleges cigány képviseletet nem láthatunk.

De térjünk vissza Borsodba. 2018-ban a nemrégiben tragikus balesetben elhunyt Fidesz-KDNP jelölt Koncz Ferenc került ki győztesen a maga 49,3 százalékával. A mögötte felsorakozó jelöltek támogatottsága szerint a Jobbikos 31,6%-kal, az MSZP-Párbeszéd jelöltje 14,9%, míg az LMP jelöltje 2,3%-ot szerzett. A számok egyértelműen beszélnek, így a legesélyesebb jelölt jelenleg egyértelműen a Jobbikos Bíró László.

Felmerül a kérdés, hogy miért gondolják a pesti baloldali érzésű cigányok, hogy egyrészt az ellenzék lemond a győzelem lehetőségéről, másrészt miért nem bírják elfogadni, hogy a térségben eddig is jobboldali jelölt volt hatalmon?  

Ha az elmúlt tizenöt évben nem volt baloldali cigány jelölt prominens politikai pozícióban, akkor miért érdekelné az ellenzéket pont most a cigányok sorsa? Illetve, ha a 2018-as helyi eredmények szerint a Fidesz-KDNP győzedelmeskedett, és a  Jobbikos jelölt a második legerősebb jelölt volt, akkor miből gondolják a pesti cigányok, hogy a helyi cigányok analfabéták, és nem tudják, kire adják le a voksukat? Ki szavazta meg a jobboldali jelölteket, ha nem ők?

És miért akarjuk nekik Budapestről megmondani, hogy kire és miért kell, vagy nem szabad szavazni? Mikor lépünk túl azon az önkéntesen felvett megmentő szerepen, hogy mi majd tudjuk, mi kell a cigányainknak? A képviselet nem azt jelenti, hogy a többiek helyett döntünk, hanem azt, hogy az akaratukat elfogadjuk és azt képviseljük. 

Miért akarjuk hát rájuk erőltetni a saját ideológiánkat, és bebizonyítani azt, hogy a baloldalnak igenis számítunk, ha az elmúlt tizenöt év nem támasztja alá ezt az elképzelésünket?

Láttuk-e valamelyik pártot a cigányokért tettekkel kampányolni? Láttuk-e valamelyik pártot a cigány zászló közintézményi elhelyezéséért kampányolni? Nem.

Ideje lenne talán a személyes sértettségeinket félretenni, és nem 200 km-ről megmondani, hogy a Borsodban élő cigányoknak ki lesz a jó. Ha a saját vezetőik hülyének nézik a cigányokat, akkor miért lepődünk meg azon, hogy a politikai pártok nagy része is ezt teszi?

  

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganypolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr1916171062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása