Cigány Kenyér

Cigány Kagyló

2020. szeptember 18. 21:33 - CiganyKenyer

Pont ilyen és ehhez hasonló képzésekre van szükség ahhoz, hogy a cigányügyet a jelenleg nagyjából kilencven százalékban birtokló vadliberálisok képzése ideológiai elkötelezettség miatt legyen választva, nem pedig azért, mert nincs alternatíva. 

bb3d6cf0bce83105a43db0131d077593.jpg

A napokban olvastam egy cikket arról, hogy a Budapest Corvinus Egyetem roma női influenszerképzést indít, melynek elsődleges célja -idézem- "hogy a felvételt nyert hallgatók hatást gyakoroljanak a szűkebb és tágabb környezetükre, és hozzájáruljanak a romákról alkotott, sokszor negatív médiakép újragondolásához a modern világ új eszközeivel." A kezdeményezés mindenképpen hatalmas előrelépése a jobboldalnak ahhoz, hogy elkezdje végre felépíteni a progresszív baloldal cigány agendájának alternatíváját. 

Pont ilyen és ehhez hasonló képzésekre van szükség ahhoz, hogy a cigányügyet a jelenleg nagyjából kilencven százalékban birtokló vadliberálisok képzése ideológiai elkötelezettség miatt legyen választva, nem pedig azért, mert nincs másik. Mert félreértés ne essék, a politikai beállítottság szabadon választható, csak a magukat nagyon liberálisnak gondoló cigányok gondolják úgy, hogy az ő joguk eldönteni, a cigányoknak össznépileg mit szabad és mit nem. És lássuk be, hogy a jobboldali cigányok alulreprezentáltsága miatt ők nem is jutnak olyan lehetőségekhez, mint baloldali társaik, legyen ez saját akaratukból hozott, vagy rájuk erőszakolt döntés. 

A progresszív baloldalnak hosszú évek óta fut egy hasonló, fiatal cigánylányokat célzó médiaképzése, aminek szervezői a Nyílt Társadalom Intézet köreihez tartoznak, így természetesen a programot kezdeményező és kivitelező szervezet is. 

Az elképzelés alapvetően nagyszerű, arról nem is beszélve, hogy szándékosan fiatal cigánylányokat és nőket céloznak meg feltehetően nem csak a kiszolgáltatottságuk okán elérhető extra támogatás miatt, hanem azért is, hogy segítsék őket kimozdítani a tipikus cigánylány szerepükből. Elvileg. 

Most, hogy a Corvinus is felvette a kesztyűt, végre legalább egy olyan terület lett, amiben a baloldali és jobboldali cigányok nincsenek egy kalap alá véve, mert ugyan kimondva természetesen nincsen, hogy az egyikbe csak a Momentumos, a másikba meg csak a Fideszes cigányok mehetnek, de a háttérszervezetüket ismerve ez talán mindenkinek egyértelmű. 

Mégis van valami, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az elmúlt évek során bár számtalan cigánylány vett részt a baloldali médiaképzésen, mégis egy kezemen meg tudom számolni, hány médiában tevékenykedő cigánylány lelhető fel a médiában. Úgy a magyarban, mint a cigányban. 

Olyan, aki a már működő baloldali médiaképzés után tényleges szerephez is jutott egy sem. A szervezet élén álló és a programot futtató cigány nő viszont igen, aki egyébként a korai érdeklődésén túl már tizenévesen lehetőséget kapott arra, hogy kipróbálhassa magát az akkori M1 Roma Magazinjában.  

Hogy ez miért alakult így, az több kérdést is felvet, de leginkább azt, hogy hol van az a sokszor sok cigánylány, akiket az évek során kiképeztek riporternek, kamerásnak, vagy bemondónak? Mire kellettek ők azon túl, hogy a pályázati pénz elszámolásánál létszámot biztosítsanak? És ha már a magyar médiában nem jutottak szerephez, miért nem jutottak hát szerephez a cigány médiában? 

Vajon ezeknek a fiatal lányoknak a tényleges segítése és munkához juttatása a cél, vagy sokkal inkább arról van szó, hogy részvételükkel a szervezet fenntartásához kell hozzájárulniuk? 

Így összegezve a helyzetet, bár a Budapesti Corvinus Egyetem kezdeményezése becsülendő, remélhetőleg ők nem csak beszélni fognak arról, hogy segítik a kiképzett lányokat, hanem ténylegesen is munkához fogják őket juttatni. 

Mert lehet roma integrációról beszélni évekig is akkor, ha a cigányok felé nyújtott segítség mögötti elsődleges szándék nem a cigányok életkörülményeinek javítása, hanem az, hogy a pályázati elszámolásnál csatolni lehessen a jelenléti íveket, és hogy a szervező  ezeket a cigánylányokat kizsákmányolva tovább pöffeszkedjen a trónján. Akár magyar, akár cigány. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganypolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr7116206426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása