Cigány Kenyér

Miért nem állt be az ellenzék a borsodi cigány jelölt mögé?

2020. szeptember 25. 11:15 - CiganyKenyer

Számos videó kering most Jakab Péter olykori cigányozásáról, de sok, magát értelmesnek tartó cigány valamiért képtelen megérteni a tartalmat és nem tud túllépni azon, hogy Jakabnak a rák egye ki a gyomrát. Bíró László nem a Jobbik, hanem az ellenzék közös jelöltje, mégpedig abból is a legerősebb. 

biro-laszlo-jobbik.jpg

Az előző posztom nagy vihart vert elsősorban a Fidesz szavazók körében, ami nem meglepő, hisz nyilván megijedtek azon az ellenzéki összefogáson, amivel most szembesültek. Valószínűleg attól is, hogy cigányként azt próbálom elemezni, hogy mi rejlik a nácizás és a roma élet is számítozás színfalai mögött. 

Az előző posztomban azt próbáltam boncolgatni, hogy lehet a Jobbikot antiszemitizmussal, vagy cigányellenességgel vádolni, de sajnos ugyanakkora vállszélességgel lehet a Fideszt, vagy a DK-t is. Hogy miért, azt a posztomban részletesen kifejtettem, így most nem mennék bele, de annyit azért hozzátennék, hogy a rasszizmust nem a Jobbik találta fel. A Jobbikból azóta kivált radikálisok új gyűjtőhelye már a Mi Hazánk Mozgalom, akik valóban szélsőséges ideológiát követve próbálnak megoldást találni az össznépi együttélésre.

Számos videó kering most Jakab Péter olykori cigányozásáról, de sok, magát értelmesnek tartó cigány valamiért képtelen megérteni a tartalmat és nem tud túllépni azon, hogy Jakabnak a rák egye ki a gyomrát, de erről majd egy későbbi posztban írok részleteiben. 

Bíró László nem a Jobbik, hanem az ellenzék közös jelöltje, mégpedig abból is a legerősebb. 

Sajnálatos, hogy a baloldali érzésű cigányok jelölteket indítanak, amivel semmi mást nem fognak elérni, mint azt, hogy elvisznek 1-2 százalékot azok szavazataiból, akiknek szintén elegük van a Fideszből, de meg vannak vezetve és próbálják elhinni, hogy a Bírón túli ellenzéki jelöltek esélyesek a győzelemre. 

Nézzük hát azokat az ellenzéki jelölteket, akikre Bírón kívül szavazni lehet. Kezdjük a magát függetlennek valló Tóth Ádámmal, akit függetlensége mellett valamiért mindig és mindenhova elkísér Szanyi Tibor, az ISZOMM párt alelnöke. 

Az ISZOMM párt kétségkívül legnagyobb erénye az, hogy a pártok közül elsőként cigányt juttattak alelnöki pozícióhoz, amely nem bevett gyakorlat. Mégis, felmerül a kérdés, hogy ők miért gondolják úgy, hogy a rendészeti múlttal rendelkező és szinte suhanc Tóth Ádám méltó ellenfele lehet akár Koncz Zsófiának, akár Bíró Lászlónak, és méginkább felveti annak a kérdését, hogy ők, cigánypártólóként miért nem a körzet egyetlen cigány jelöltje mögé álltak be.

Koncz Zsófiára nem azért fognak szavazatok érkezni, mert ő annyira tehetséges, vagy mert sokat tett a környékért, hanem azért, mert a Fidesz-KDNP szavazói mindent meg fognak tenni azért, hogy megmaradjon a kétharmaduk, így ha a jelöltjük történetesen egy süket-néma, mozgássérült és analfabéta párttag lenne, őt is nyugodt szívvel elindítanák. Ezzel szemben lássuk be, Koncz Zsófia egy nagyon kellemes megjelenésű fiatal hölgy, aki bár küllemében megfelel, tartalmilag mégis kevés azzal a kampánnyal, hogy az édesapja örökségét akarja továbbvinni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy még a magyar zászló színét sem sikerült eltalálnia

koncz.jpg

Gondoljuk ugyanakkor végig, hogyan lehetséges az, hogy Szanyi Tibor hirtelen a semmiből felbukkanva alapított egy új pártot, amelybe szimbolikusan beültetett egy cigány alelnököt is, és máris úgy érzi, hogy megméretteti magát Tóth Ádám kampányán keresztül. Ráadásul a párt egyik alapító tagja Székely Sándor országgyűlési képviselő, így az ISZOMM máris országgyűlési képviselettel bíró párt lett, akinek valamiért nagyon fontos az október 11-i borsodi választás. Bár Szanyi elmondása szerint szándéka a NER hatalom megdöntése, és magát Orbán Viktor miniszterelnök kihívójának aposztrofálja, lássuk be, neki nagyjából annyi esélye van Orbán Viktorral szemben, mint az általa Borsod6-ban indított Tóth Ádámnak Koncz Zsófiával, vagy Bíró Lászlóval szemben.

Az a kérdés is felmerül, hogy milyen költségvetés alapján működnek és kampányolnak, vagyis, hogy ki biztosítja erre a fedezetet. Cigány körökben azt rebesgetik, hogy egyetlen célja az ellenzék gyengítése. Hogy ez így van-e, vagy sem, azt nem firtatom, mert nem áll rendelkezésemre bizonyítani sem ezt, sem pedig az ellenkezőjét. 

e3000.jpg

Nézzük a körzet másik jelöltjét, a kampány egyetlen cigány jelöltjét, Váradi Gábort. 

Váradi Gábor baloldali érzésű cigány, akinek tényleges tervei között szerepel a környéken élők élethelyzetének jobbátétele. Ha a cigányoknak választani kell Tóth Ádám és közte, a mérleg egyértelműen felé billen el, ugyanis cigány összefogással ő méltó ellenfele lehetett volna a kormánypárti jelöltnek. 

Az, hogy Szanyi cigány alelnökkel lobbizik, mégsem a cigány jelöltet támogatja kérdéseket vet fel arról, hogy ők valóban fontosnak tartják-e a cigányok cigányok általi képviseletét, és ha igen, úgy miért nem álltak be inkább Váradi Gábor mögé. Talán ebből is látszik, hogy nem létezik és feltehetően soha nem is lesz cigány összefogás, még akkor sem, ha a többségi társadalom ezt próbálja belőlünk kisajtolni. 

De felvetődik az összellenzék felelőssége is abban, hogy bár a térség lakosságának negyven százaléka cigány lakos, az általuk közösen megtámogatott jelölt nem a cigány induló, hanem egy attól politikailag viszonylag távol elhelyezkedő Jobbikos lett. 

Miután hat ellenzéki párt közös ellenzéki jelöltként elfogadta a Jobbikos Bíró Lászlót a maga múltjával együtt, felvetődik a kérdés, hogy ők miért nem a cigány jelölt mögé álltak be közösen. 

jegyzet-2020-09-03-080909.png

Ha megnézzük a száraz tényeket, abból egyértelműen kiderül, hogy jelenleg a térségben Bíró László a kormánypárt legerősebb jelöltje. Ezt lehet reszelni, meg húzogatni, a lényegen nem változtat, mert Bíró Lászlónak a számok alapján már megvan az a bázisa, aki biztosan szavazni fog rá, szemben a másik két jelölttel, akiknek a megfelelő felfuttatásáig nem lett volna elegendő idő. 

Egyrészt ezért fogadta el az ellenzék közös jelöltként Bírót, másrészt pedig azért, mert annyira azért nem zavarja őket Bíró múltbéli sztojkázása, hogy az kizáró ok legyen az ő támogatásában. 

Annak tényét, hogy a cigányok szegregációjára össznépi igény van egyre többen firtatják, köztük Orsós János, a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola alapító-igazgatója is, és mint már korábban utaltam rá, rasszista megnyilvánulásokért nem kell a szélsőjobbi Mi Hazánkig menni, mert a néppárti Jobbikos Bíró mellett cigányellenes tettei voltak nem csak a Fideszes Pócs Jánosnak, aki kazánba zárt egy cigányt, de a DK-s Imre Lászlónak is, aki Hitlert éltette. 

Tehát, összegezve leírtakat azt láthatjuk, hogy egyrészt a kétharmad megdöntésére jelenleg a Jobbikos Bíró László a legerősebb jelölt, másrészt az ellenzéki politikusoknak össznépileg nem olyan fontosak a cigányok, mint azt hirdetik, harmadrészt pedig azt, hogy a cigányok egymás torkát is elvágják a hatalomért, ha kell.

Az, hogy az ISZOMM párt cigány alelnöke baloldali érzésű cigányként képes Szanyi döntését elfogadva nem a cigány jelölt mögött kampányolni csak hab a tortán, és kérdéseket vet fel, hogy neki alelnökként mekkora hatásköre van a párt működésére, és ha nagy, akkor vajon hogyan bír tükörbe nézni reggelente, amikor az egyetlen cigány jelölt elleni kampányára indul.

 

 

 

Fotó: Facebook, pestibulvár, atv, északhirnök

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganypolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr5316214620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása